COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Atenție la bască, domnule Iohannis!

leave a comment »

Domnul Iohannis a declarat (am cititi eu în presă) că dacă va câștiga alegerile prezidențiale îl va propune pe domnul Predoiu pentru funcția de premier.

Ca să putem lua această declarație, lipsită, e drept, de alte precizări, în serios, ar trebui să ne imaginăm că ea a fost făcută cu referire rezonabilă la momentul alegerilor parlamentare din 2016 și doar în condițiile în care facțiunea liberalo-democrato-creștină, sau cum s-o mai fi numind ea pe atunci, ar câștiga respectivele alegeri.

Dacă domnul Iohannis câștigă prezidențialele acum și partida sa parlamentarele în 2016 atunci, da, poate, atât în fapt cât și în drept, să-l numească pe domnul Predoiu premier.

În orice alt moment înaintea parlamentarelor desemnarea domnului Predoiu stă sub semnul întrebarii, fapt pentru care domnul Iohannis a uitat să precizeze acum (sau poate a spus omul dar nu a preluat nimeni) și cum îl va determina pe premierul în exercițiu, care va să zică, domnul Ponta, să demisioneze.

Ce-i lipseste domnului Iohannis, în afara mandatului prezidențial, pentru deja anunțata desemnare, este o majoritate parlamenară care sa-l trântească pe domnul Ponta prin moțiune de cenzură. Iar ca să obțină așa ceva, domnul Iohannis ar trebui să fie cel mai bun negociator “din lume și din univers”.

Fidelii săi, adica ce a rămas din PD-L dupa ruperea unei hălci de către PMP, împreună cu ce a rămas din PN-L după plecarea lui Tăriceanu, sunt o parte extrem de mică din Parlamentul Romăniei. Chiar dacă i-ar convinge pe toți plecații să susțină moțiunea, tot nu ar fi de ajuns. Poate ar reuși, așa cum a mai facut-o o dată, să atragă de partea lui grupul minorităților. Dar tot mai trebuie. De unde, oare, să mai adune voturi? Păi de la PPDD, UDMR, UNPR și PC. Iar toti acești cetățeni sunt la guvernare.

Din PPDD nu e clar ce a mai rămas, în condițiile în care după eșecul șefului de întra în Parlament și după episodul Oltchim, oamenii s-au împrăștiat ca potârnichile, unii fiind la al treilea partid schimbat. Nici nu știi, pe cuvânt de onoare, cu cine mai poți discuta… și ce-ai discutat să se mai și întâmple.

Cu UDMR există două monede de schimb. Prima și cea mai importantă este guvernarea. O are deja. Cea de a doua este susținerea practică a ideii de autonomie, chestiune extrem de sensibilă electoral și pe care o poate negocia în mod serios doar cel care vrea neapărat să se sinucidă politic.

UNPR este, practic, parte din PSD.

În fine, pentru PC, potrivit folclorului politic, exista Grivco și exista basca…

La fiecare schimbare de mandat prezidențial, noul ocupant primește de la cel vechi prerogativele, însemnele, telefoanele de la STS, cheile de la beci și o basca mică. Însemnele sunt clare, cheile intră ca unse prin broaștele ușilor de stejar de la Cotroceni, dar manevrarea băștii ține strict de abilitățile personale. Iar basca pe care ați putea-o primi, domnule Iohannis, e prăpădită rău. A fost ținută când pe vârful cheliei, când prin mână, purtată intens pe față, pe dos și chiar în dungă. Ba mai mult, a fost purtată și pe post de mănuși, și de șoșoni și, deseori, chiar de izmene.

Așa că, dmnule Iohannis, daca veți primi-o, aveți grija ei. Mai ales acum, când nu știu sigur dacă a mai rămas vreun ceaprazar în viață.

Advertisements

Written by odojak

September 7, 2014 at 2:31 pm

Posted in Beating the fields

Tagged with

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: