COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Un secol de debandadă

leave a comment »

În 1917, sub presiunea armatei Puterilor Centrale, Guvernul României era refugiat la Iași. Cu excepția Moldovei, întreg teritoriul românesc se găsea în mâinile inamicului. În sprijinul armatei române, aliații au trimis ceea ce s-a numit Misiunea Militară Franceză, condusă de generalul Henri Mathias Berthelot. După prima evaluare a trupei române, generalul francez a exclamat: “…dragilor, sunteți minunat de dezorganizați.”

La aproape 100 de ani de la acea concluzie, starea de debandadă în care ne zbatem nu s-a ameliorat. Timp de un secol nu am fost capabili să progresăm, iar azi, în fața unei chestiuni politice importante – Referendumul pentru demiterea președintelui României – nu suntem capabili să tragem o concluzie legală, morală și, mai ales, aupra căreia să nu planeze dubii.

Situația listelor electorale permanente a dovedit, odată în plus, haosul care ne guvernează.

Pentru început, trebuie remarcat faptul că listele electorale permenente, cu semnăturile votanților în original, se află, în premieră absolută, la Parchet. Procuratura, în mod absolut abuziv, a ridicat aceste liste de la Biroul Electoral Central în baza declanșârii urmăririi penale a chestorului Manoloiu, șef la Evidența Populației. Motivul? Manoloiu a declarat că listele în baza cărora s-a desfășurat Referendumul nu sunt corecte. Plângerea? Nu există! Parchetul s-a autosesizat, la fel ca în multe alte cazuri în baza cărora anchetează simpli votanți. Oportunitarea? Nu există! Datele prezentate acum de Guvern arată clar că listele inițiale nu reflectă realitatea și că Manoloiu a avut dreptate.

Ceea ce este grav în toată această sarabandă, cu peste 500 de dosare penale pe rol, este implicarea unei instituții de forță în procesul electoral, 1n condițiile în care nu avem încă o decizie de validare sau invalidare a Referendumului.

În al doilea rând, nu suntem capabili – nu putem sau nu vrem – să actualizăm listele electorale. Circa 35.000 de morți, debili, ori cetățeni care și-au pierdut, fie dreprurile electorale, fie cetățenia română, figurează în continuare pe aceste liste. Avem, deci, probleme grave în privința funcționării aparatului administrativ.

În al treilea rând, deși avem legi, nu suntem în stare să decidem la care dintre ele să ne raportăm și, mai mult, nu suntem capabili să le aplicăm. Această chestiune este relevată acum de două dintre problemele cu care se confruntă Curtea Constituțională în luarea unei decizii.

Prima este legată de afacerea cetățenilor care au avut documentele de identitate expirate în ziua votului. Iată o poveste capabilă să ne bage în ceață. Ce facem? Îi scoatem din liste? Dacă da, partida pro Băsescu va spune că le-a fost anulat dreptul de vot, lucru ilegal, evident. Dacă nu, partida anti Băsescu va spune că de actualizarea documentelor posesorul singur este responsabil, iar dacă din lene, indolență ori cine știe ce alte motive, cetățeanul este neinteresat de întrarea în legalitate pentru a putea vota, asta nu înseamnă că el trebuie să îngroașe rândurile celor care doresc invalidarea. Dezinteresul trebuie să să se cuantifice drept “nici o opinie” și nicidecum să conteze într-o parte sau alta.

A doua problemă vizează cetățenii români din străinătate. Trebuie sau nu să figureze în liste? Curtea a precizat în motivările sale mai multe articole din mai multe legi, lăsând să se înțeleagă că ar trebui să facă parte din cvorum. Toate alegerile de pana acum, însă, confirmă contrariul. Cum e normal? Nu stim. Și asta pentru că ne raportăm disparat, discreționar la acele articole din diferite legi care ne convin la un moment dat. E la latitudinea Curții să decidă, o Curte care respectă un algoritm politic.

Ei bine, Curtea a decis. Referendumul este invalidat pe motiv de neîntrunire a cvorumului. Președintele Băsescu poate să se întoarcă la Cotroceni. E normal, nu e normal? Nici asta nu e clar. S-au înfruntat în această luptă chichițele juridice și interpretarea discreționară a legilor cu voința declarată a oamenilor. Ca întotdeauna, oamenii au pierdut. Cei activi.

Avem din nou la Cotroceni, de această dată, nu un președinte controversat, a cărui realegere în 2009 s-a concretizat sub suspiciuni de fraudă, ci un președinte al mortilor, debililor, pușcăriașilor, leneșilor și absenților. Un președinte al umbrelor.

PS. Acest post a fost început înaintea aunțării deciziei de invalidare a Referendumului.

Advertisements

Written by odojak

August 21, 2012 at 2:41 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: