COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Oleacă de logică

leave a comment »

Ieri, 14 August, Curtea Constituțională a dispus, în chestiunea referendumului pentru demiterea președintelui Băsescu, trei lucruri.

1. Erata semnata în numele președintelui Augustin Zegrean de judecătorul de serviciu a fost emisă în mod legal.

2. Curtea devansează, la solicitarea președintelui suspendat, termenul pentru luarea deciziei privitoare la rezultatele referendumului, de la 31 August la 21 August.

3. Curtea solicită guvernului, până la același termen, de 21 August, listele electorale permanente, actualizare până la data de 10 Iulie. Curtea precizează ca “Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004 listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv. Pentru a nu exista dubii, de această dată Curtea specifică: “Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte.”

Ce înțelegem de aici?

Cheia întregii decizii este punctul trei, din care reiese, de această dată foarte clar, că Curtea Constituțională dispune actualizarea listelor electorale permanente până la data de 10 Iulie.

Prin această decizie, Curtea Costituțională dovedește, fără dubii și căt se poate de oficial, că are rezerve față de veridicitatea numărului de electori din listele electorale permanente, asa cum au fost ele transmise de ministrul de interne Ioan Rus, și că ia în considerare acea notă, transmisă ulterior de chestorul Manoloiu, șeful evidentei populației, prin care acesta afirma că internele nu-și pot asuma corectitudinea respectivului numar. În consecința, Curtea dispune ca guvernul să verifice corecta actualizare a listelor si… “Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte.”

Buuuun, și ce o mai însemna și asta?

Păi înseamnă că Curtea Constituțională, fără să considere că prin nota chestorului Manoloiu, acesta a comis un abuz în serviciu și a cauzat “o tulburare însemnată relaţiilor sociale referitoare la evidenţa persoanelor cu drept de vot”, a dispus verificarea și, după caz, actualizarea listelor. Curtea, deci, nu crede că, prin transmiterea acelei note, Manoloiu este pușcăriabil, ci, din contra, ia act de document și, prin dispunerea de verificări, dovedește că il consideră rezonabil. Asta înseamnă că ancheta parchetului împotriva lui Manoloiu este o aberație și că ea ar trebui să înceteze imediat. Este ca si cum persoana X acuză persoana Y de prejudicierea persoanei Z, dar persoana Z infirmă prejudiciul.

De ce, atunci, toată această debandadă cu note de absurd, culminând cu neverosimila descindere a procurorilor, înarmați cu Biblii, pe la curțile oamenilor, câtă vreme Curtea însâși confirmă prin decizia de ieri că nu apreciază nota lui Manoloiu drept un “abuz în serviciu”?

Aici e șmecheria. Acuzațiile la adresa lui Manoloiu sunt o prostie dar au permis procurorilor ca, în baza declanșării urmăririi penale în cauză, să ridice de la BEC listele electorale cu semnăturile oamenilor în original. Aceste liste sunt secretul, sau, mai exact, posesia lor.

După completarea proceselor verbale întocmite la închiderea urnelor în fiecare secție de votare, procese verbale semnate de fiecare observator, sacii cu voturi împreună cu listele electorale semnate de electori ajung la BEC. Fiecare participant la intocmirea proceselor verbale primeste o copie, dar listele originale, exemplar unic, merg la BEC fără ca cineva să poată în mod legal să le obțină. Nici guvernul, nici PDL-ul, nici Băsescu, nici Georgescu – nimeni.

Miza deținerii acestor liste este posibilitatea de a confrunta listele electorale permanente cu cele suplimentare pentru a identifica eventuale fraude. Pot apărea în liste CNP-uri ale unor persoane care nu există sau ale unor minori fără drept de vot, dupa cum se pot ușor identifica voturile multiple.

Acestea sunt listele pe care le-a cerut Curții PSD-ul, după alegerile prezidențiale din 2009. Vroiau să vadă cine sunt cei care au votat cu o cadență de 11 secunde la Paris ori Chișinău și dacă procesele verbale cu rezultatele inversate (voturile pentru Geoana trecute la Băsescu și invers) au acoperire in voturile fizic exprimate. Diferenta foarte mică dintre cei doi competitori ar fi putut justifica eliminarea fraudelor din calcul, cu atât mai mult cu cât ar fi putut ușor influența rezultatul. Curtea nu a fost de acord. Și asta pentru că, în urma verificărilor, de la electori și până la președinți de secții de votare, mulți ar fi intrat la pușcărie.

Aceste liste, deci, sunt oglinda alegerilor. Și cum nu există alegeri perfecte, cel care le deține are o armă redutabilă în contestatarea scrutinului pe motiv de fraudă. Autosesizarea perchetului în cazul Manoloiu nu a fost decât un mijloc de a-i pune lui Băsescu la dispoziție aceste liste. Dacă nu merge cu cvorumul, merge cu frauda.

De aici, mai departe, lucrurile încep să devină grave. Dacă parchetul nu oprește această anchetă absurdă, care ajunge până la nivel de elector, vom avea, în urma eventualelor dovezi de fraudă, destul de mulți oameni băgați la pușcărie pentru infracțiuni la legea electorală. Ce a evitat Curtea Constituțională în 2009, face acum Băsescu prin procuratură.

Concluzia este că președintele suspendat este de acord, cu prețul obținerii unei arme în lupta pentru păstrarea fotoliului de la Cotroceni, să-și bage proprii cetățeni în pușcărie. E o amenințare reală la adresa celor prezenți. Morții și absenții pot sta liniștiți. Au un președintele care îi protejază.

P.S. Dacă parchetul nu a luat listele pentru Băsescu, și dacă, cu Biblia la subraț, procurorii anchetează miniștri, secretari de stat, chestori de poliție, pe Mazăre cu manechinele lui și pe baba Floarea de la Olt pentru că vor, în mod sincer, să eradicheze fraudele electorale din România, atunci eu îmi cer scuze și îmi retrag concluzia. Nu voi mai susține, în acest caz, că Băsescu e în stare să ne bage pe toți la pușcărie doar pentru a rămâne la Cotroceni.

Advertisements

Written by odojak

August 15, 2012 at 1:50 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: