COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

O chestiune de mândrie…

leave a comment »

Președintele Băsescu a spus în aceasta seară, într-un interviu acordat domnului Cristoiu, ca i-a propus poziția de prim-ministru domnului Ponta, care ar fi refuzat.

Domnul Pota a spus că Băsescu minte.

Acuma, chiar dacă domnul Ponta nu-mi e chiar simpatic, ba, din contra, îl consider extrem de impertinent, temperat cu apăsate și vizibile strădanii, doar de poziția politică pe care o deține, tind, de această dată, să-l cred pe cuvânt. Iar asta nu se întâmplă pentru că am încredere în cuvântul său, cât, mai degrabă, pentru că m-am obișnuit cu minciunile nonșalante ale domnului Băsescu.

Nu i-ar fi propus lui Ponta să fie premier nici mort. Nicidecum să-l mai și ajute, din interes național, pricep, să formeze un guvern care să treacă de votul Parlamentului! Înduioșător, este? Și de ce ar fi făcut domnul Băsescu așa ceva?.. Păi, pentru că, așa cum singur a spus azi, din poziția de președinte, nu-și poate permite să desemneze premieri ale căror guverne să nu capete votul de învestitură.

Ei bine, astea sunt cele mai mari prostii pe care le-am auzit în ultimul timp.

Domnul președinte a mai desemnat premieri care au căzut în Parlament. Nu doar unul, ci mai mulți. Și nu căzut pur și simplu, ci în toate pozițiile posibile.

Primul căzut a fost domnul Boc, picat în premieră națională prin moțiune de cenzură, după pierderea majorității din Parlament. Și-a permis domnul Băsescu să aibă un premier picat în plin mandat. Și pentru că a fost atât de preocupat de trecerea noului cabinet prin Parlament, un eventual eșec neputând să-și permită, a refuzat să desemneze premier pe Klaus Johannis, cel care avea sprijinul noii majorități. L-a desemnat pe Lucian Croitoru care a picat, cu brio, din prima și apoi pe Liviu Negoiță care nici măcar nu a mai apucat votul plenului.

Domnul Băsescu nu a desemnat premierul care ar fi avut suficiente voturi pentru a-și trece cabinetul prin Parlament. Din “interes național”, așa cum ne-a spus în seara asta, domnul Băsescu nu trebuia să facă nimc. Nu era nevoie de sprijinul său pentru învestitura Guvernului. Johannis s-ar fi descurcat foarte bine și fără el. Dar nu era premierul lui, sprijinit de majoritatea lui.

Accepțiunea dovedită a actualului președinte despre cum trebuie desemnați premierii români, are o asemenea cantitate de discreționar, încât ajungi să te întrebi daca această afacere mai poate fi considerată, vreodată, una serioasă. Să fii prim-ministru ca să ce? Ca să execuți necondiționat (vezi Boc), ca să legitmezi o majoritate nedemocratică (vezi Ungureanu și episodul parlamentar UNPR) sau ca să faci figurație pasageră (vezi Croitoru și Negoiță).

În scurt timp, faptul de a nu-ți fi propus Băsescu să fii prim-ministru, va deveni o problemă de minimă mândrie personală.

Written by odojak

March 19, 2012 at 3:37 am

Posted in Beating the fields

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: