COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Sensul dreptului la replică

with 2 comments

Am un diferend cu colegii de redacție în legătură cu protestul Greenpeace de la ministerul mediului. Concret, mai mulți activiști Greenpeace au reușit să se strecoare prin barajele de securitate ale ministerului, au ajuns chiar în biroul ministrului Borbely și s-au legat cu lanțuri de calorifer. Protestul a fost îndreptat împotriva plănuitei exploatari aurifere de la Roșia Montană.

Pentru cine nu știe, societatea privată Gabriel Resources, cu sediul la Toronto, a obținut dreptul de a exploata zăcământul de aur de la Roșia Montană, contra unei redevențe minuscule datorate statului – 4%, dacă nu mă înșel. Întregul proiect, pentru care nu există încă aviz de mediu, este vehement contestat de societatea civilă, pe de o parte din pricina tehnologiei cu cianuri folosite în exploatare, iar pe de alta, din cauză că un munte întreg va fi concasat, procesat pentru extragerea aurului și, în fine, transformat în steril – care va să zică în nisip. Aveai un munte și, iată, nu-l mai ai.

Disputa cu colegii mei constă în faptul că, în urma protestului Greenpeace de la mediu, ei s-au gândit că ar trebui să-i întrebăm și pe cei de la Gabriel Resources ce părere au, în tim ce eu consider că nu e necesar. Greenpeace este o organizație care pune la cale mișcări de protest față de orice aduce atingere mediului. Sunt împotriva concasării mutelui de la Roșia Montană așa cum sunt împotriva uciderii balenelor, focilor ori tigrilor, sau contra transportului și deversării deșeurilor radioactive pe te miri unde, ori, nu-i așa, impotriva tăierii copacilor. Protestul Greenpeace e un fel de sex al îngerilor. Îl iei ca atare și gata!

Nu poți, nu e normal și nici posibil să acorzi microfonul tuturor vânătorilor de balene în urma unui protest. Ce să facem?.. să sunăm la secretariatul guvernelor nipon, american sau canadian? Să-l intervievăm pe Vladimir Putin după ce a fost declarat “cel mai mare dușman al lacului Baikal” din pricina redeschiderii sub oblăduirea sa a unui combinat de celuloză, considerat drept principalul poluator al zonei? Să cerem poziția oficială tuturor statelor care au in exploatare centrale nucleare? Nu mai vorbesc de armament… Așa ar trebui?..

Dar, oare, nu cumva privim problema în sens invers? Nu cumva Greenpeace protestează față de uciderea balenelor tocmai pentru că balenele însele nu o pot face? Când o balenă e ucisă ne grăbim să acordăm microfonul celorlalte balene,.. prin vocea celor care le-ar putea reprezenta public? Nu! Nu facem asta. Pentru că avem impresia că există două lumi – cea a oamenilor și cea a animalelor. Unii, însă consideră că există o singură lume, în care noi omorâm balenele și nu invers. Iată de ce protestele Greenpeace sunt forme de exprimare extreme ale unor replici de drept, dar refuzate. Ele sut vocea habitatului Baikal și a muntelui de la Roșia Montană. Acesta e sensul corect al dreptului la replică.

Totuși, ceva s-ar fi putut face pentru Gabriel Resources în acest caz. Câtă vreme ziua protestului a fost declarată de ministrul Borbely drept “zi a porților deschise la ministerul mediului”, și în condițiile în care în biroul ministrului mai e loc destul, cei de la Gabriel Resources ar fi putut, ca drept la replică, să se lege și ei cu lanțuri de al doilea calorifer.

Advertisements

Written by odojak

February 2, 2012 at 4:30 pm

Posted in De-a valma

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. pai si aia de la Gabriel Resources ce sa zica?! e ca si cum eu as declara public ca vreau sa omor o balena, tu ai protesta vehement impotriva acestui lucru si presa m-ar intreba pe mine ce parere am despre protestul tau … i mean, doh!

    alepse

    February 2, 2012 at 6:55 pm

  2. Muntii aia transformati in nisip inseamna cateva mil.tone de nisip amestecate cu cianuri. Si cum concentratia de cianuri este de 10 ppm, vom avea la 1mil.tone, 10 tone de cianuri cadou. De la GR, fara numar!

    tavi

    February 3, 2012 at 3:18 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: