COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Ciocu’ mic!

leave a comment »

Nu cred că ar trebui să cuantificăm forța manifestației din Piața Universității în funcție de numarul participanților ci, mai degrabă, în raport cu consecințele pe care a reușit pâna acum să le determine.

Prima dintre ele este reducerea la tăcere a acestui regim, prin cea dintâia sa portavoce – președintele Traian Băsescu. Odinioară permanent implicat în toate chestiunile publice, priceput la orice, lansator al tuturor mesajelor puterii, în direct ori înregistrat, președitele Băsescu, entitatea Zero a guvernării prin asumare, cel care și-a contaminat, în lipsă de argumente, cu mitocănie și impertinență întregul fan-club, da, acest președinte nu mai sună pe la televiziuni. Nu. Tace. De 12 zile. Și se ascune.

Un al doilea element reieșit din mulțimea pieței este apariția ofițerului Alexandru Gheorghe. Unii îl consideră erou, alții cred că e un marginal sau, mai pe românește, un fraier. Indiferent ce ar fi, simpla sa prezentă în uniformă militară a umanizat armata încă o dată, dupa 1989, și a arătat tuturor că încă există oameni dispuși să-și riște cariera și chiar libertatea pentru lucrul în care cred, indiferent care ar fi acela. Sacrificiul personal este gestul de supremă empatie iar piața a arătat că încă putem produce astfel de caractere.

O a treia consecință este punerea în mișcare a opoziției politice, care a înțeles, se pare, că dacă vrea să capitalizeze efuziunea pieței trebuie să facă ceva. Demisia din parlament este, orice s-ar spune, o formă de presiune pentru putere și, nu în ultimul rând, una de eliberare pentru opoziție. Odată ieșiți din slujbe bugetare, extrași din moliciunea fotoliilor parlamentare, politicienii vor putea ieși și ei în stradă. Dacă această demisie colectivă se va produce ea va fi un rezultat concret al mișcărilor de stradă.

În fine, tot în stadiu de posibilitate, pentru moment, este solidarizarea mișcării sindicale. Mai mulți lideri au declarat deja că discută opțiunea declanșării grevei generale.

În opinia mea, nu e puțin lucru pentru câteva sute de oameni.

În acest moment puterea a băgat capul în nisip și baletează centrifug, încercând să-și ferească fundul de joarde. Cedează, ca la șah, câte un pion, cu intenția clară de a câștiga timp și a păstra regina pe tablă. Președintele Băsescu, așa cum comandantul proaspăt eșuatului pachebot Concordia a abandonat primul nava, a dat cel dintâi bir cu fugiții, absentând de la serbările Unirii organizate la Iași. Totuși, oamenii l-au huiduit în contumacie.

Ce pare că nu pricepe Băsescu este că dacă ai ajuns să te huiduie lumea pe drum, nu e o soluție ca pur și simplu să nu mai ieși în stradă. Nu e de ajuns. În scurt timp vine strada după tine.

Written by odojak

January 24, 2012 at 5:34 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: