COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Românie, Românie, dragă-mi ești șarlatanie.

with 6 comments

Un prieten vrea să-și cumpere un apartament. Are bani, care va să zică e cumpărător. Evident, a găsit un vânzător. Un apartament drăguț, in București, intr-o zonă civilizată. Bună casa, bun și prețul. Euforie, planuri, gânduri, frumos… La notar, surpriză!!!

Imobilul, in forma existentă, nu are autorizație de construcție. Sau, mai exact, are, dar pentru P+4 și nu pentru P+6. Apartementul amicului meu e la etajul 6. E in afara autorizației. Sigur că există un proces verbal de recepție a lucrărilor care trebuie semnat și de reprezentantul primăriei. Și, da, l-a semnat… cu adăugirea – P+4. Care va să zică a luat o șpagă să nu vadă cele două etaje in plus. Dacă imobilul nu este conform cu autorizația de construcție nu ar fi trebuit să semneze deloc. Dar a luat o șpagă și a semnat. De ce a adăugat P+4? Păi, ca să “se scoată” in caz de control – nu știu, frate, o fi construit incă două etaje ulterior!

Aripile amicului meu s-au lipit de corp și un sentiment rău a inceput să-l cuprindă.

Nu e nici o problemă, l-a asigurat vânzătorul, apartamentul este intabulat. Este, nimic de spus. Insa inscrierea in Cartea Funciară a fost făcută tot pe șpagă, deoarece adresa la care figurează apartamentul are toate datele, mai puțin etajul.

Amicul meu se tuflește de tot și incepe să se enerveze.

Notarul incearcă să-l calmeze, explicându-i că e totul in regulă și că au mai fost vândute apartamente in bloc!

Amicul meu e furios de-a binelea, constatând că și notarul este “pe mână” cu vânzătorul.

Abia acum pricepe de ce vânzătorul nu a vrut să incheie un contractul de vânzare-cumpărare in formă autentică, ci numai un antecontract, promisiune de vânzare-cumpărare, deși casa era deja intabulată iar el avea toți banii. Pentru că, in cazul unei promisiuni de vânzare-cumparare, notarul nu este obligat să solicite autorizația de construcție, procesul verbal intocmit la finalizarea lucrarilor, certificatul fiscal și extrasul de Carte Funciară. Trebuie doar să autentifice cum că unul promite să vândă și unul să cumpere. Atât. Avansul era de 10.000 de Euro.

Care e treaba? Simplu. Cumpărătorul ia 10.000 de Euro la antecontract și la semnarea finală vine cu documentele așa cum sunt – fără autorizație de construcție, cu blaturi la recepție și cu fals in Cartea Funciară. Dacă merge, merge. Ia și restul banilor și dus a fost. Dacă te prinzi, și nu vrei să semnezi, ai pierdut avansul. Pa!

Deci, un șarlatan face un bloc. Nu respectă autorizația de construcție. Un alt șarlatan ia o șpagă pentru a statua șarlatania constructorului. Mai departe, alți șarlatani, tot pe șpagă, intocmesc dosare cadastrale frauduloase iar, cel mai grav, și mai mari șarlatani inscriu un fals in Cartea Funciară. Acum falsul a devenit legal. In fine, notarul, alt șarlatan, e in cârdășie cu intreg lanțul nemernicilor amintiți. El, notarul, care trebuie să fie garantul completei legalitâți. El, tocmai el, care trebuie să protejeze părțile de falsuri și inșelătorii, el e “pe mână” cu impostorii.

Intr-un asemenea “mediu de afaceri” oamenii cinstiti nu au nici o șansă. Lanțul acestei afaceri, ca și al multor alte afaceri, este nu grefat de ilegalități, ci corupt in totalitate.

… ce spuneați, UE? … cum era, Schengen?

PS. Prietenul meu nu a semnat antecontractul.

Advertisements

Written by odojak

January 8, 2011 at 1:59 am

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Românie, Românie, dragă-mi ești șarlatanie. – dacă avem garanţii pe 30 de zile în stil românesc, hai să avem şi imobiliare pe acelaşi dulce stil. […]

 2. aaaaaa, si daca semna actecontractu’, teoretic promitentu’-vanzator garanta ca are calitatea necesara sa semneze actul si detine toate documentele necesare vanzarii in perfecta legalitate a bunului respectiv. asa ca isi primea banii inapoi, ba chiar dublu. ca eu asa am invatat la scoala, ca daca acel contract nu se mai incheie din vina promitentului-vazator, el e obligat sa dea avansu’ inapoi dublu.
  asta nu inseamna ca situatia descrisa nu-i sarlatanie si ca atunci cand semnezi ceva nu trebuie sa fii cu toate mintile si ochii acolo.
  presupun ca prietenu’ n-are treaba cu dreptul si tot s-a prins ca nu-i ceva ok. deci se poate daca esti atent.
  si, in calitate de proaspat proprietar, ii recomand sa caute in blocuri mai vechi (blocuri mai zdravene si fara problme d-astea). dar acolo sa fie atent daca s-a daramat ceva prin apartament si daca a fost o chestie care necesita aprobare de la primarie.
  scuze ca m-am bagat ca musca in ……..

  ady

  January 11, 2011 at 12:54 am

  • Așa este Ady. Dacă contractul nu se încheie din vina promitentului vânzător, el trebuie să returneze avansul într-un cuantum specificat in antecontract – dublu ori triplu, ori cu penalitați ori în orice alt mod convent. Problemele intervin atunci atunci când “ai de luat” 10.000 de euro de la un individ dubios. Cum faci. Îl dai în judecată? Te duci după el să-l convingi să plătească? Te așteaptă băiatul cu o șleahtă de magraoni cu săbii și îți explică cum că ar fi mai bine să nu-l mai cauți. S-o lași așa cum a picat că e mai sănătos și, nu-i așa, sănătatea e cel mai important lucru. Tu îți aduci aminte că nu ți-a plăcut la culoare de la bun început, dar ai zis că dacă e cu acte, cu notar… ce poate să se întâmple? Ei bine, iată că se întâmplă.

   Căt despre amicul meu… i s-a părut ciudat că vânzătorul nu vrea să semneze direct contractul final. S-a documentat, și a cerut toate actele în original încă de la semnarea antecontractului. A identificat falsul cand s-a uitat in autorizatia de constructie. Scria P+4 iar el contracta o casa la etajul 6.

   Insă ăsta e un caz fericit. Cei mai multi nu cer actele la antecontract. ”Combinația” asta functioneaza. ”Fraieri” vor exista intotdeauna.

   odojak

   January 11, 2011 at 10:13 am

 3. Vezi, și ne întrebăm de ce oamenii sunt închiși în ei, n-au încredere-n tine nici până trec strada și singurul loc unde mai sunt ei înșiși e acasă.

  Rares

  January 11, 2011 at 8:54 pm

 4. mda, ai dreptate.

  ha, uneori nici la ei acasa nu mai sunt ei insisi. ca mai sunt baba de la 3 care nu suport nici aspirator dupa 8 seara sau diliul/nesimtitu’ de la 5 care crede ca tot cartieru’ vrea s-asculte manele sau orice fel de alta muzica.

  ady

  January 11, 2011 at 11:34 pm

 5. Ariciu’, te crezi in Germania? Iti amintesti ca atunci cand Grasu’ construia in Sisesti functionara de la primarie era siderata de ce el nu accepta sa faca inca vreo 2 etaje peste autorizatie….

  Adelin Petrisor

  January 23, 2011 at 12:21 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: