COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Un pirat în cizme de gumă.

with 3 comments

Când crezi că tot ceea ce se putea petrece mai rău s-a întâmplat deja, cel mai probabil te înșeli. Întotdeauna e loc de mai rău. Ce puteau să mai pățească oamenii ale căror bunuri au fost măturate de ape? Nimic? Ei aș! A apărut chiar președintele țării, cel care ar trebui să îi ajute, și i-a făcut mincinoși și puturoși.

Am urmărit prestația prezidențială cu ocazia actualelor inundații și am constatat că, inconjurat de sepepiști, președintele Băsescu este atât de viteaz încât a țipat la câteva bătrâne inundate. Totul cu promptitudinea-i caracteristică și firește, cu binecunoscuta-i eleganță.

După o săptămână de inundații, 22 de morți și circa 8000 de evacuați, președintele Băsescu tăcea binișor. În fine, o scrisoare de condoleanțe a venit de la administrația prezidențială… franceză! Sarkozy compătimea cu familiile victimelor din Moldova. A fost, probabil, momentul în care marinarul a decis să înfrunte valurile, mirosurile sinistraților și harasamentul perpetuu al presei. La SPP s-a dat alarma.

Cu cizme de cauciuc și nervii pe bigudiuri Băsescu a făcut mincinoasă o bătrână cere spunea că nu mai are încredere în autorități pentru că au furat banii de dig. Președintele a administrat femeii un perdaf marinăresc explicându-i că minte dacă spune că primarul a furat, asigurând-o că acei bani nu au existat niciodată. Primăria a avut bani doar de un șanț, pe care, normal, nu l-a mai făcut pentru că un țăran ursuz nu a vrut să-și vândă terenul aflat în calea investiției.

Regret că nu l-a făcut nimeni mincinos pe președinte. Așa ar fi trebuit, câtă vreme există instituția exproprierilor pentru lucrări de înteres public. Pentru lucrările de apărare împotriva inundațiilor se expropriază și bunul Dumnezeu. Primarul fie nu a făcut nimic cu banii, pe care ar trebui să-i mai aibă pe undeva prin primărie, ori, așa cum spunea femeia, i-a furat. Atenție, domnule Gâdea, dacă a cheltuit banii de canal pe altceva tot că i-a furat se numește.

Cel mai probabil, femeia are dreptate iar președintele minte. Dar asta nu ar fi nici o noutate.

Apoi Băsescu i-a explicat unei femei care se plângea de sărăcie, să renunțe la țățisme. Președintele încearcă, deci, să facă față reproșurilor din ce în ce mai dese ale oamenilor prin veritabile mitocănii. Perfect.

A doua zi de navigat printre case pline de nămol l-a purtat pe președinte în curtea altui proprietar lovit de inundații. Omul avea o casă refăcută din banii statului, cu doi ani în urmă, după alt val de inundații. A constatat aici Băsescu un fapt îngrijorător – casa nu era tencuită. Deci statul i-a ridicat casa și el nici să o tencuiască nu a fost în stare. I-a reproșat, deci, acest lucru, făcându-l puturos. Iată concluzia. Se inundă casele oamenilor pentru că sunt leneși, nu-i așa. Ce simpul e.

Nu mai rămâne dacât ca fiecare locuitor din fiecare localitate în pericol de inundare să-și facă câte un mic dig în jurul gospodăriei, satisfăcând plezirul prezidențial de a pedepsi pe leneși și a salva pe harnici. Mi-e teamă că datoria unei administrații, către care merg taxele harnicului și leneșului deopotrivă, este de a face lucrările de apărare împotriva inundațiilor fără să-și pună problema într-un sens atât de băsescian, care, îngăduită fie-mi remarca, este o tâmpenie perversă. Faci dig pentru a proteja oamenii și avutul lor. Faci dig pentru că ai învățat să te aperi de natură, pentru că e o dovadă de civilizație, pentru că trebuie să trăiești ca un om nu ca un animal, în voia sorții.

În continuare, Băsescu a avertizat sinistrații că este pentru ultima oară când statul le va mai da bani de materiale pentru ași reconstrui bordeiele. De acum înainte să facă bine și să-și asigure casele. Ar fi trebuit, și de această dată, ca cineva să-i explice președintelui că statul, în toate formele și expresiile lui, are un singur scop – să ajute pe acea bătrână. Pe ea și pe alții ca ea, cetățeni români, aflați în diverse iposteze și nevoi. Prin convenția socială numită stat, cetățenii au renunțat la o mulțime dintre drepturile fundamentale ale unei ființe omenești delegându-le unor reprezentanți pentru ca aceștia să actioneze în numele lor.

Băsescu e obligat să ajute acea femeie. Ar fi trebuit să o ajute ocupându-se de lucrări de apărare și sistematizare, ar trebui să o ajute explicându-i că trebuie să plece cu casa din calea apei și ar fi trebuit să-i dea teren în altă parte. Și pentru că nu a făcut nimic din toate astea, acum trebuie să-i dea materiale pentru o casă nouă și să o ajute să o ridice. Banii de dig și de canal acum intră în casă. Nu e nimic opțional în relația dintre cetățean și statul lui. Da, ați auzit bine, relația reală este între cetățean și statul lui, și nu între stat și cetățenii lui. La noi, însă, mai multe generații de impostori au denaturat dreapta înțelegere și respectare a acestei reguli.

Cât despre asigurarea unei locuințe care se află în calea apelor… îi doresc președintelui să-și asigure el și familia lui casele la un asemenea grad de risc. Nici nu vreau să mă gândesc cât ar costa.

Și pentru ca totul să fie perfect, Băsescu a pus sepepiștii să dea presa din calea lui. De parcă ziaiștii ar fi fost niște rahați care trebuie înlăturați din calea stăpânului, nu care cumva să calce în ei.

Un pirat adevărat, în cizme de gumă, burzuluindu-se la bătrâni sinistrați – jalnic!

Advertisements

Written by odojak

July 6, 2010 at 1:22 am

Posted in Beating the fields

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu face altceva decât să reflecte atitudinea unei caste faţă de ceea ce ei consideră “casta inferioară”.

  Rares

  July 6, 2010 at 11:11 am

 2. Da, casta stăpânilor și casta sclavilor.

  odojak

  July 6, 2010 at 11:16 am

 3. Rareș, Basoc, se poate și mai rău: paria, în afara castelor..nashpa,nu?

  Adelin

  July 10, 2010 at 6:31 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: