COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Dan Diaconescu, un virtuoz al genului șantaj

leave a comment »

A fost odată (nu prea demult), ca nicodată (dar bag mâna-n foc că-i adevărat), un băiat deștept care vroia să pună mâna pe o mare sociatate de stat. Lucru nu chiar la îndemână dacă ținem cont că omul avea de gând s-o ia gratis. Și uite așa, cu acest gând care nu-l lăsa nici noaptea să doarmă, s-a împrietenit cu multă lume influentă, lume care s-a angajat să-l creadă atunci când el va spune că societatea e falimentară și numai trecerea în proprietatea sa, contra vreo doi lei jumate, o va salva din situația în care a ajuns. Și așa s-a făcut. Pe doi lei jumate a ajuns proprietar al unei bucăți mari din acel regat.

Regele însuși era ocupat cu alte trebi și oricum nu băga toate prostiile în seamă.

Însă argații au început să se plângă că societatea a fost cumplit subevaluată și că, practic a fost furată de noul proprietar cu complicitatea actualului director general și a celor din comisia de privatizare. Ba chiar, spuneau ei, complicitățile se întind până în Marele Divan, în sus, și se ramifică în multe alte segmente economice și, mai grav, ajung chiar în județurile locului, adică acolo unde se împarte dreptatea.

Pe argați, nu i-a băgat nimeni în seamă.

Până când argații au bătut la porțile unei televiziuni independente, ca, de altfel, toate celelalte. Așa s-a născut un reportaj-anchetă care ar fi dat cu toți cei vinovați de pământ. Ar fi dat, dacă ar fi intrat pe post. Dar n-a intrat. Nu. Căci noul proprietar știa că o anchetă e în desfășurare la televiziunea la fel de independentă ca și celelalte. Doar el însuși fusese intervievat și întrebat în mod direct dacă a făcut sau nu toate cele de care îl acuzau argații.

Proprietarul, firește, a negat totul.

Și ca prin farmec (doar suntem în basme), la televiziunea independentă a început să apară publicitate la produsele societății proaspăt privatizate. Tip de mai multe luni. Și apoi pauză puțin. Și din nou publicitate mai multe luni.

S-a teminat cu ancheta.

Dar nu s-a terminat cu argații. Liderul lor a fost învinuit de proprietar că are o oarecare lipsă în gestiune iar prietenii proprietarului de prin tribunale l-au condamnat la mai mulți ani de temniță. Sindicatele argaților nu l-au putut apăra. Și sefii lor erau pe lista de prieteni a proprietarului.

Și așa s-a terminat și cu argații.

Și am încălecat pe o șa și v-am spus povestea asta care ar putea fi a OTV-ului lui nea Dan, dar nu e a OTV-ului lui nea Dan. Nea Dan e, ce-i drept, un practician desăvârșit, dar metoda e pe cât de universală pe atât de întrebuințată.

Advertisements

Written by odojak

June 22, 2010 at 2:17 pm

Posted in De-a valma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: