COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Gorbaciov la Realitatea TV – răzbunarea profesiei

with 3 comments

Mi-a fost dat să văd, la Realitatea TV, una dintre cele mai mari erori de presă a ultimilor ani. Oamenii obținuseră un interviu cu Mihail Gorbaciov, sosit în România pentru lansarea unei gazete. Toate bune și frumoase, numai că de organizarea inteviului s-a ocupat un amator, așa cum ne-am obișnuit în breasla de televiziune din ultimul timp.

Lipite de un perete pavoazat cu reclama gazetei proaspăt lansate, fără să ofere camerelor un strop de profunzime, de tridimensionalitate, două baldachine enorme de inspirație SF, colorate într-un potrocaliu nebun, își îmbrățișau ocupanții… Este elementar pentru oricine cunoaște câtuși de puțin profesia asta că, în cazul interviurilor de televiziune, spătarele scaunelor nu trebuie să fie nici mai late și în nici un caz mai înalte decât spatele ocupanților. Decorul, în totalitatea lui, amenajamentul în ansamblu, a fost încropit pe genunchi de cine știe ce producător făcut la apelul bocancilor. Ștăbimea de la organizare, pafaristă la rându-i, a îngițit întreaga poveste cu apă ne’ncepută și a avizat pentru emisie o oribilitate de scenă.

Camerele au fost amplasate prost, planul general arătând ambele personaje din profil iar prim-planurile așișderea. Nici măcar nivelul camerelor nu a fost bun. Obiectivul trebuie să fie la nivelul ochilor vorbitorilor, și nu cu 30-40 de centimetri mai sus, ca să le vedem mai bine cheliile.

Lipsa profesionalismului s-a văzut acut și la organizarea traducerii, culminând cu amplasarea în spațiu a traducătorului. Sigur că cel care a hotărât locul traducătorului nu s-a gândit că intervievatul se va uita srpe acesta în timpul traducerii, cu atât mai mult cu cât vorbim de un om de 80 de ani care nu mai aude ca în prima tinerețe și care va vrea să urmărească și buzele vorbitorului. În consecință, pe tot parcursul traducerii, Gorbaciov a stat întors cu spatele la noi. Calitatea mixajului s-a înscris în execrabila notă generală.

Toată acestă degringoladă a culminat cu decizia, editorială de această dată, de a scoate interviul din emisie tocmai când Gorbaciov, vizibil iritat, a spus că puterea de la București trebuie să se mai gândească o dată înainte de a accepta amplasarea unor componente ale scutului antirachetă NATO pe teritoriul României. Și pa! Și la revedere! O să vedem noi interviul integral altă dată, acum continuam cu dezbaterea despre pensiile militarilor, a spus Razvan Dumitrescu, spre nedisimulata mea stupefacție. Adică îl ai în mână pe Gorbaciov, personaj istoric pe care-l intervievezi o dată în viață, dacă ai noroc, mai mult, omul e la finalul vieții, dispus la declarații mult mai tranșante decât ale oricărui politician în exercițiu, și care deja a ți-a dat un răspuns de manșetă, și tu ce dracu’ faci?… Îl scoți din emisie pentru a continua dezbarerea cu pensiile militarilor?!!

Ei bine, da!

Acesta este unul dintre momenele în care prostia nu mai poate fi ascunsă. Se vede pe post. Doare. Incompetența își revedică victimele iar profesia, batjocorită prea îndelung de prea mulți impostori, ea, profesia, s-a răzbunat.

Vedeți, tot Gorbacoiv, săracul.

Advertisements

Written by odojak

April 15, 2010 at 2:23 am

Posted in De la televizor

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Incredibil! De fapt, ne miră?

  Rares

  April 15, 2010 at 1:16 pm

  • Nu, dar asta e neplăcut.

   odojak

   April 15, 2010 at 1:22 pm

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Octavian Basoc. Octavian Basoc said: Gorbaciov la RTV… Jale! http://bit.ly/9DvqV1 […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: