COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Argatul…

leave a comment »

În aula Bibliotecii Academiei fâșâie liniștea. Curgerea timpului este marcată doar de sunetul paginilor întoarse și, în cazuri rare, de pașii vreunui client al culturii universale. El calcă ușor, pe același traseu, mereu atent să nu perturbe imaginațiile plecate pe aiurea ale cititorilor. Aici grobianismul îmbracă forma salutului. Așa ceva nu s-ar putea! Ar fi o adevărată blasfemie pe care nu și-ar ierta-o niciodată.

Se prelinge, practic, pe dale, se strecoară printre mese și corpuri de bibliotecă și se îndreaptă către un birou cumva mai retras – biroul lui. Aici are el treabă. Sigur, biroul nu e al lui de acasă, dar aici toți respectă pe toată lumea. Locul lui este el însuși. Este centrul echilibrat față de punctele cardinale și față de polii magnetici. Este esența în spațiu a tuturor muzelor. Este punctul zero al tuturor reveriilor. Este ceva ce-l ține în acțiune, de fapt, în viață.

A ajuns! Se strecoară în spatele biroului. Să trgai un scaun – acel scaun – fără să se audă nimic e o treabă nu tocmai ușoară. Dar el, el știe fiecare nod din lemn, fiecare cui slăbit, fiecare capsă ruginită. Cu o mișcare bruscă, neverosimilă pentru vărsta lui, depărteză scaunul de tăblia mesei exact atât căt să se poată strecura. Nici un sunet! Da, încă nu și-a pierdut îndemânarea.

Stă jos. Dintr-o geantă veche din piele de porc își fac apariția, pe rând, colile albe, creionul, guma și, în fine, tocul cu ochelari. Hărtiile sunt în față, cât să cobori mâna și să scrii ceva în prima treime a paginii. Creionul, la trei centimetri de marginea de sus a colilor. Guma, puțin lateral stânga și mult mai sus – nu-i trebuie, practic, deloc, dar nu se știe niciodată. Ochelarii, așezați vertical, în tocul deschis, poziționat milimetric pentru mâna dreaptă. Da. Perfect. Apoi se ridică și, la fel de silențios, părăsește sala.

Toți cei aflați în bibliotecă știu că în căteva minute va apărea Ion Cristoiu.

Advertisements

Written by odojak

February 16, 2010 at 9:12 pm

Posted in De-a valma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: