COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Dileme românești

leave a comment »

Ne punem, văd, întrebări din ce în ce mai absurde. După dilema folosirii instituțiilor statului de către partidul la putere, mai nou, avem o alta – ar trebui să vedem dacă România funcționează ca o democrație ori ar trebui să avem, cât mai repede, un guvern care să plătească dările publice cu bani de împrumut? Sau, în traducere, insistăm în verificarea amănunțită a felului în care s-au desfășurat alegerile, ori ștergem cu buretele acest capitol, validăm mandatul de președinte așa cum e și mergem, pur și simplu, mai departe?

Suporterii versiunii secunde vor avea, mâine, un nou argument. Biroul Electoral Central a numărat, la solicitarea Curții Constituționale, voturile nule. În circa 138.000 de voturi nule au fost descoperite cam 2200 valabile, dintre care cam 1200 pentru Băsescu și 1000 pentru Geoană. Băsescu e victorios chiar și la nule. Apoi, numărul de voturi descoperite valabile este infim pentru a putea întoarce rezultatul, cu atât mai mult cu cât ele s-a dovedit a fi fost declarate nule din exces de zel și nu din rea voință ori furt – cea mai comună situație este cea în care ștampila atinge chenarul în care a fost trecut numele candidatului. Să încetăm cu acuzațiile, să validăm mandatul președintelui ales și să ne continuăm viața.

Prima partidă, însă, insistă în investigarea completă și refacerea alegerilor dacă se dovedește că ele au fost fraudate. Nu renumărarea voturilor nule este principalul lor cap de acuzare. Ci întreaga afacere a votului pe listele suplimentare. Concret, pe listele suplimentare se poate vota în afara localității de rezidență – cam un milion de oameni în cazul nostru. Votantul completează o declarație pe proprie răspundere că nu a mai votat în altă parte, în care își trece numele, adresa, seria și numărul actului de identitate și codul numeric personal, este trecut în lista electorală cu aceleași date și apoi votează. Deci, pentru fiecare vot trebuie să avem câte un nume în lista electorală cu CNP-ul lui și câte o declarație pe proprie răspundere. Un milion de voturi, un milion de CNP-uri și un milion de declarații. Adică de peste 14 ori diferența dintre cei doi candidați și de peste 28 de ori numărul de voturi necesar pentru a înclina balanța într-un sens sau altul.

PSD reclamă la acest capitol mai multe probleme.

Există secții unde au votat mai mullți oameni decât ar fi fost fizic posibil. La o secție specială, care are maximum 5 cabine de vot, nu pot vota mai mult de 1000 de oameni. La Facultatea de Drept și Gara de Nord, unde a fost permanent coadă, au votat 700 și respectiv 900 de oameni. La Paris, în schimb, au votat 3700, la Chișinău 2400 și exemplele pot continua cu Italia și Spania.

PSD a solicitat, deci, confruntarea numărului de voturi cu numărul de nume înscrise în listă și, foarte important, cu numărul de declarații pe proprie răspundere. Suspectează ei că nu s-ar “închide” aceste cifre, mai ales că la jumătatea săptămânii trecute, din centrala MAE a plecat o circulară care dispune ca voturile, listele electorale și declarațiile să nu fie trimise în țară. PSD bănuiește că au fost introduse în urne mii de voturi fantomă, iar această tragere de timp este destinată completării de declarații false pentru a se potrivi la numărătoare.

Mai departe, PSD pretinde că a făcut o verificare pe cont propriu și a constatat că un număr impresionalt de CNP-uri din listele electorale speciale sunt false. Adică acei oameni nu există. Cineva pur și simplu a inventat combinații de cifre care nu reprezintă nimic. Ba, mai mult, există în listele electorale CNP-uri care încep cu 4 sau 5 și care aparțin unor minori. Drept urmare, PSD a solicitat confruntarea tuturor CNP-urilor din listele electorale speciale pentru a vedea dacă sunt valabile, aparțin unor oameni reali, și dacă fiecare dintre aceste CNP-uri apare în listele speciale o singură dată și nu de două sau mai multe ori. În continuare, PSD vrea și confruntatea CNP-urilor din listele speciale cu cele din listele prmanente pentru a se asigura că cel care a votat pe lista specială o singură dată nu a mai votat și pe cea permanentă, de rezidență. Nu de altceva, dar ai putea foarte bine să fi votat de mai multe ori și nici să nu știi! Cum? Iată aici o posibilă explicație.

În fine, PSD a solicitat și verificarea tuturor copiilor proceselor verbale deținute de ei cu cele originale de la birourile județene. În 5 cazuri prezentate presei cifrele din dreptul candidaților fuseseră inversate. De exemplu, în copia reprezentantului PSD, făcută pe loc, la secție, figurau 400 de voturi pentru Băsescu și 410 pentru Geoană. În originalul de la BEJ erau pe dos – 400 la Geoană și la 410 Băsescu, iar toate semnăturile observatorilor falsificate. Pe drumul de la secție la “județeană” a apărut alt proces verbal. Ingenios, este? Același numar de voturi. Puțin, e drept, dar sigur și curat.

De remarcat că majoritatea problemelor semnalate ar fi putut să se întâmple numai cu complicitatea ori chiar cu mâna autorităților electorale de la diferite niveluri. Adică, după ce s-a votat, evident, de către toate partidele, cu autobuzul, contra bani sau contra pui de găină și țuică. După ce reprezentanții partidelor au părăsit scena. Trebuie menționat, fără a acuza pe cineva, că toți președinții secțiilor de votare au fost, prin modificarea recentă a legii electorale, numiți de prefeți – reprezentanții guvernului Bob II în teritoriu.

Avem, care va să zică, pe Geoană, Hrebencic, Vanghelie, Oprișan, Mazăre și alții, contra Băsescu, Videanu, Berceanu, Udrea, Boureanu și alții. Pe cine să crezi? Sau, mai bine zis, e cazul să crezi pe cineva? Eu cred că nu. Fapt pentru care am impresia că trebuie reverificat totul și numărat până la ultimul vot. Dacă mai există o urmă de responsabilitate în instituțiile acestui stat găunos, atunci judecătorii Curții Constituționale trebuie să meargă cu investigația până la capăt. Numai așa, vom ști dacă s-a furat, cine a făcut-o și cum a fost posibil? Numai așa, acuzația de fraudă nu ne va urmări pe toți în fiecare moment. Doar așa, mandatul președintelui nu va fi compromis de minciună și nerecunoaștere morală. Numai așa, ne vom elibera de hoție și de neam-prostie. Un nou guvern nu poate face absoulut nimic din toate acestea.

Dacă nu avem democrație, nu ne mai trebuie guvern ori, mă rog, nu mai contează din cine e format.

Advertisements

Written by odojak

December 14, 2009 at 12:55 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: