COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Realitatea nu contează!

leave a comment »

Președitele Băsescu ne-a fluturat ieri o fițuică pe sub nas, nu ne-a arătat-o – nici hârtia și nici vreo imagine – și ne-a citit un paragraf prin care Institutul pentru bla, bla, a spus că filmul primit a suferit intervenții la capitolul integritate, nu este un original și nu reprezintă o copie fidelă a originalului.

Așa este. Băsescu a adus la analize filmul luat de pe site-ul Gardianul, film care a fost compresat pentru a putea fi download-at rapid. Care va să zică filmul asupra căruia specialiștii institutului bla, bla și-au dat cu părerea are calitatea alterată și, evident, nu este nici original și nici o copie fidelă. Este doar o copie mai mică. Cum așa? Iată:

Imaginea de televiziune are 720/576 pixeli și 25 de cadre (poze) pe secudă. Dimensiunea ei este asta:

O imagine pentru internet este, de obicei dar și în cazul nostru, mult mai mică. Are cam 320/240 pixeli și poate avea aproximativ 16 cadre (poze) pe secundă. În cazul celor mai nulte compresoare imaginea nu are nici măcar atât. Se folosesc ceea ce se numesc GOP, adică “group of pictures”. Adică fotograme cu informație completă (toți pixelii) sunt cam din 8 în 8 fotograme, cele intemediare (grupul) fiind recompuse, matematic, pe baza celor complete. Dar, fără vorbe complicate, dimensiunea unei asemenea imagini este asta:

În plus față de toată această exemplificare, imaginea mică, cea verificată de institut, mai are și scrisul acela mare – Gardianul.

Buuun. Acum să vedem. Pozei de jos, față de cea de sus, i-a fost alterată integritatea? Evident, da. Din circa 415.000 de pixeli a rămas cu 76.000, adică de 5,45 de ori mai mică. Inițial, avea 25 de cadre pe secundă iar acum nu mai are decât cel mult 16. I-a fost alerată integritatea cu ajutorul mijloacelor de editare coputerizare? Normal, da. Doar nu se pot transforma fișiere cu mâna, ca la ping-pong. Ai nevoie de un calculator și de un banal soft de encodare sau montaj. Dacă cineva crede că se poate modifica conținutul scenelor cu softurile de montaj ar trebui să renunțe. Nu e posibil! Este ea un original? Nu este. Este o copie fidelă? Nu este, este una mult mai mică, ba mai scrie și “GARDIANUL” pe ea.

De remarcat și că solicitarea a fost redactată special pentru a permite un astfel răspuns. Vă rugam să ne comunicați dacă asupra imaginii au fost făcute intervenții de natură a-i altera integritatea…. Iar răspunsul? Vă comunicăm că… și copy-paste întrebarea. Probabil că așa se întâmplă când președintele în exercițiu solicită ceva unei instituții independente ale statului, conduse de un ministru din partidul președintelui, aflat în completa subordine a președintelui.

Ce este, atunci, această explicație? Este manipulare, minciună! Băsescu știe atât că imaginea e reală, cât și că nu va putea obține, cât e el de președinte, de la nici un institut nici o dovadă a falsului. Ce are acum este cel mai mult din ce se poate în sensul dorit de el – un text în cuvinte pompoase care spune că filmul analizat a fost compresat și că nu e varianta originală. Da, dar asta nu înseamnă că e fals. Scena din film este nealterată. Asupra ei nu a intervenit nimeni. Despre ea nici Institutul bla, bla nu a scos un cuvințel.

În final, am ajuns la concluzia că realitatea singură nu e importantă. Nu e suficientă. Minciunile vor fi crezute, uneori mai abitir, dacă cel care minte are suficiente canale prin care să se adreseze publicului. Adevărul nu contează. Contează doar ce cred oamenii. Un coleg îmi spunea că una dintre mătușile soției sale, femeie în vârstă și aproape oarbă, era cea mai vehementă susținătoare a falsului.

Aleluia!

Advertisements

Written by odojak

December 3, 2009 at 12:54 pm

Posted in Beating the fields

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: