COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Examen la comunism

with one comment

Pe 6 Decembrie România alege, nu neapărat între doi oameni, ci între modelele reprezentate de fiecare dintre ei.

Pe de o parte, avem o alianță între PSD, PNL și UDMR care propune pe președintele Geoană și pe premierul Iohannis. Garanția oferită de aceste partide, atât unele altora, cât și populației, este abandonarea poziției de prim-ministru, din brațele proprii, în favoarea unui independent, care, după cum știm, odată validat în Parlament, nu mai poate fi demis de președinte. Alegerea lui Klaus Iohannis ca premier ar fi un gest diametral opus celor făcute de două ori la rănd de președintele în exercițiu, care nu a avut curajul desemnării unui prim-ministru pe care să nu-l poată controla.

Alianța propune nici mai mult nici mai puțin decât un nou proiect pentru România, prin despovărarea fiscală a populației, prin introducerea coerenței în administrație și prin profesionalizarea ei, prin depolitizarea aparatului de stat până la niveluri de decize cunoscute exact și trecute concret în norme, prin stabilirea unor alocări bugetare pe termen lung, trans-partinice și trans-electorale în cazul domeniilor de interes prioritar cum ar fi infrastructura, educația ori sănătatea…

Pe de altă parte, avem pe Traian Băsescu, care ne oferă, pe lângă hăhăielile caracteristice și îndoielnic-simpatice, imagini cu domnia sa în surtuc, cu clop, cu sabie, cu buzdugan, tunzând oi ori botezând miei (atunci când nu creștinează musulmani), alături de strigăte belicoase la adresa mogulilor, parlamentarilor, lui Vîntu, Voiculescu, Patriciu, alianței Grivco, care, cu toții, și acum citez – “au ieșit la prădat”.

Sorții sunt în cumpănă. România e împărțită între cele două modele. În opinia mea, alianța, prin comportamentul său, reprezintă modelul democrat iar Băsescu, prin lipsa oricărui mesaj consistent, ci doar prin identificarea peste tot a hoților, dușmanilor, a bogaților care vor să-și păstreze privilegiile, să fure țara și să scufunde România, reprezintă modelul comunist-autocratic.

La exact 20 de ani de la căderea comnunismului, viața ne dă teză. Am priceput ceva, ori nu, din experiența comunista? Am înțeles cu adevărat ce a fost, cum s-a manifestat, ce și cine a alimentat-o, cu ce uri, cu ce minciuni, cu ce mistificări, cu ce trădări, cu ce preț? Am aflat de ce comunismul nu a murit odată cu revoluția din 1989? De ce a îmbrăcat o nouă haină? Știm cum se manifestă? Putem să-l identificăm? Am căpătat în acești ani abilitatea de a-l recunoaște?

Pe 6 Decembrie, la ora 21.00, vom afla nu numai cine va fi Președintele României în următorii 5 ani, ci și câtă maturitate politică a căpătat acest popor în 20 de ani.

Advertisements

Written by odojak

November 26, 2009 at 6:16 pm

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Chiar nu e clar ce se petrece? […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: