COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Cu bâta prin baltă

with one comment

Într-un memorabil interviu acordat postului public de radio, România Actualități, președintele Băsescu a declarat că dacă nici unul dintre premierii desemnați de el nu va obține votul de investitură atunci el ar putea dizolva Parlamentul. Reporterul a replicat că nu vede cum ar fi posibil deoarece președintele nu poate dizolva Parlamentul în ultimele 6 luni ale mandatului său. Ba da, zice atunci președintele, că îl dizolv pe 7 Decembrie, a doua zi după alegeri. Păi, spune reporterul, asta ar putea să facă doar următorul președinte. Nu, vine replica lui Băsescu, îl dizolv eu fără să mai aștept. Nu mai așteaptă nimeni după următorul președinte!!!

Dacă până acum Băsescu a sfidat spiritul Constituției, acum a sfidat chiar mult invocata ei literă. Președintele a debitat inepții. El nu poate dizolva Parlamenul în ultimele 6 luni de mandat. Iar Constituția spune clar că mandatul președintelui se încheie în momentul depunerii jurământului de către președintele ales. Buuun. Dar ce-ar fi dacă Băsescu ar avea dreptate?

1. Dacă președintele nu poate dizolva Parlamentul în ultimele 6 luni de mandat, iar Băsescu acceptă că poate dizolva Parlamentul doar pe data de 7 Decembrie, înseamnă că înțelege și asumă faptul că mandatul său se încheie în ziua turului doi al alegerilor. Deci omul are un prim mandat pănă pe data de 6 Decembrie, de care vrea să se debaraseze rapid astfel încât zorii zilei de 7 să-i aduca posibilitatea de a dizolva Parlamentul, nemaifiind constrăns de regula ultimelor 6 luni constituționale. Începerea unui al doilea mandat, imediat după ziua turului doi al alegerilor, este singura formulă care poate acorda președitelui dreptul constituțional de a dizolva Parlamentul a doua zi după alegeri – în stilul lui Băsescu chiar la ora 12 noaptea. Iar asta înseamnă că Băsescu nu mai poate candida, el având deja un mandat de 5 ani și unul, e drept mai mic, de două săptămâni în care s-a jucat de-a dizolvarea Parlamentului. Un Idiot!

2. Dacă președintele în exercițiu dizolvă Parlamentul înainte ca președintele ales să depună jurământul, atunci acesta din urmă, care ar putea fi chiar Băsescu, nu ar mai avea în fața cui mama dracului să depună jurământul și, deci, nu ar putea intra în exercițiu. Asta ar însemna că președinția ar trebui asigurată de președintele în funcție însă acest lucru nu este legal posibil. Prelungirea peste termenul de două săptămâni a mandatului președintelui în exercițiu se poate face numai în caz de război ori stare de calamitate. Care din aceste două variante ar fi preferate de Băsescu pentru ași asigura președinția perpetuă??? Iaca americanii, sunt în război de atâta timp. Ce-i, un război, acolo!

Dar ce mi-a plăcut cel mai mult a fost pupincurismul unora dintre consilierii lui Basescu. După de președitele a dat cu bâta în baltă, bătând câmpii despre dizolvarea Parlamentului, consilierii Avramescu si Lăzăroiu au pretins în emisiuni televizate, spre disperarea celor din platou, că președintele are dreptul să dizolve parlamentul chiar dacă un articol din Constituție îi interzice asta. Constituția, spunea Avramescu, trebuie privita ca un tot! Când e vorba de desemnarea premierului ori de consultarea Parlamentului, o privim în litera ei, pe articole, pe cuvinte, chiar, cu DEX-ul în mână (desemnare, consultare). În alte cazuri, ca pe un tot! Așa consilieri, așa jucător. Peter Eckstein Kovacs, și el consilier prezidențial a spus, de asemenea, că Băsescu are dreptate. Da, a citit articolul care interzice dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni de mandat. Și pe cel care explică plaja unui mandat, dar lui așa i se pare, că Băsescu poate să dizolve legislativul pe data de 7. Interogat în legătură cu logica elementară Kovacs s-a folosit de faptul că e ungur și a emis două propoziții fără absolut nici o noimă în limba română! S-a scos. Doar consilierul pe probleme juridice, profesor de drept constituțional, a spus clar că președintele Băsescu nu mai poate dizolva Parlamentul.

La final, ce putem pricepe? Că Băsescu a amenințat parlamentarii cu alegerile anticipate dacă nu-i votează clienții. Nimic nou. Ieri a amenințat un neam întreg, spunând că dacă Parlamentul nu va vota guvernul lui, bugetul nu mai poate plăti salariile și pensiile. Trece guvernul meu, luați leafa și pensia. Nu trece, faceți foamea. Omul ne-a amenințat pe toți, pe față! Credeam că e doar impostor. Nu, e ticălos și acum cred că e și nebun!

Nu numai că vreau să merg la vot. Vreau să ies în stradă!

Written by odojak

October 17, 2009 at 3:59 am

Posted in Beating the fields

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. Din pacate chiar o sa ajungem in strada. Intr-un fel sau altul. Nesimtitii.

    pushthebutton

    October 17, 2009 at 6:09 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: