COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Doctoranzii penibilului

leave a comment »

Trebuie să remarc abilitatea formidabilă a președintelui Băsescu în a-și convinge colaboratorii să se umple de fecale pentru el. De-a lungul întregului mandat, pedeliștii au sfidat logica și bunul simț numai pentru a apăra prestația prezidențială. Boc, de exemplu, e în totalitate compromis de tâmpeniile pe care le-a debitat ca prim-ministru. Combinațiile președintelui au fost și continuă să fie adevărate mișcări harakiri pentru liderii PDL, siliți să-și vadă credibilitatea spulberată de absurditatea ideilor pe care sunt obligați să le susțină cu orice preț. Dacă Băsescu va cădea, lovitura de grație va veni de foarte aproape.

La căderea guvernului, majoritatea parlamentară a făcut o propunere clară – Klaus Iohannis. Partidul președintelui l-a propus inițial pe picatul la vot, pentru ca a doua zi să facă o propunere… secretă! M-aș fi așteptat la orice nominalizare – Florin Piersic, Ileana Lazariuc, Teo Trandafir, Nea Beni Sinulescu, Fernando de la Caransebeș chiar și Dan Diaconescu, dar nu mi-ar fi trecut prin cap că PDL va face o propunere secretă. Care va să zică, numele celui care ar fi putut deveni prim-ministru desemnat al României, nu e pentru urechile românilor. Un fel de “Cel Al Cărui Nume Nu-l Rostim” ori, poate, “Ucigă-l Toaca”. Cică ar fi fost Monica Macovei, această Mata Hari a combinațiilor independento-tehnocratico-pedelistoide. Ridicol! Umilitor. Deliberat. Dacă PDL ar fi făcut o propunere onorabilă unde ar mai fi fost rolul de iluminat al președintelui. Doar nu era ca un partid, chiar și al lui, să aibă o idee bună. Partidele, doar, sunt obiect al oprobriului public, nu pot fi coerente. Nu pot avea soluții. Doar el are. Doar el poate.

Deci, Băsescu i-a călcat în picioare pe toți și l-a desemnat pe Croitoru, un necunoscut de la BNR. L-a desemnat doar ca să aibă ce pica în Parlament, 10 zile mai târziu. Toată lumea știe asta, inclusiv premierul aspirant. Planul e ca la a doua desemnare, tot a lui Croitoru (ce dacă nu trece din prima, vi-l băgam pe gât, ca pe Sever Voinescu în scretariatul Camerei), guvernul să fie votat de parlamentarii înspăimântați de spectrul alegerilor anticipate. Vor fi trecut alegerile prezidențiale până atunci, cu referendum cu tot.

Ce i-o fi spus Băsescu lui Croitoru pentru a suporta asemenea umilință? Nu știu. Cert e că l-a convins.

Acum, mă delectez cu umilința fiecărui lider PDL în parte. La RTV, de exemplu, moderatorii citeau un pasaj din manualul de Drept Constituțional scris de însuși Boc, în care omul spune clar că președintele României este obligat să desemneze premierul propus de majoritatea parlamentară. Berceanu, aflat în platou, spunea că el nu e specialist în Drept Constituțional, însă lectura Constituției arată că președitele desemnează pe cine vrea el. A adus Berceanu DEX-ul pentru a arăta ce înțeles are termenul “desemnat”. În zadar i-au explicat cei din studiou că tocmai pentru că el nu se pricepe ar trebui să-l creadă pe Boc, întâmplător șeful lui de partid, care mai e și profesor în domeniu. Nu, insista Berceanu. Boc nu are dreptate. Băsescu are. La Dept Constituțional se pricepe el, Berceanu, care e inginer, și Băsescu, care e marinar! Boc nu se pricepe și, oricum, dacă-l întrebă cineva dacă a scris acele aberații în manual va răspunde că da, dar că era beat ori că nu a reușit să imprime textului didactic o suficientă concretețe la întâia lectură, care să poată conduce la ideea că, în pofida unei bănuite ambiguități, litera constituțională acordă, de fapt, președintelui atributul suveran de a desemna…. bla, bla… pe cine vrea bascul lui!!! – Vai! Așa am zis! Să mă scuzați, vă rog… Ne vedem săptămâna viitoare, joi, la ora 18.00, pentru ora de dirigenție. Nu, nu mai am șediță la partid. M-am lăsat. Acum sciu o carte despre rolul și poziția parlamentarului român în sistemul național unic integrat de pensii. Va fi, practic, lucrarea mea de doctorat.

Advertisements

Written by odojak

October 16, 2009 at 2:43 am

Posted in De-a valma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: