COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Președinte DobiBoc!

with 3 comments

De când președintele Băsescu a declarat că nici el și nici Guvernul nu și-au propus să scoată țara din criză, am început să nu mai înțeleg scopurile pentru care ar trebui să închid ochii în fața mijloacelor.

Iar mijloacele depășesc orice mi-aș fi putut imagina.

Parlamentul înființează comisii pentru investigarea activității unor miniștri care nu se prezintă la audieri. Femei obraznice sfidează Parlamentul cu oblăduitea și susținerea necondiționată a colegilor de partid, și ei parlamentari. Culmea obedienței!

Ministerul de Interne de la PSD la PDL. Cu japca! De ce? Ete d’aia!

Guvernul funcționează cu jumătate din miniștri pentru că președintele și partidul său nu vor să-și asume riscul de a aduce miniștri noi în Parlament. Videanu la Sănătate! Așa cred ei că e bine. Atâta merităm. O metodă obraznică, desemnări aidoma.

Șeful Camerei Deputaților riscă intrarea în procedură de suspendare pentru conducerea ședințelor în mod abuziv și părtinitor. Fosta miss, Roberta Anastase, a suspendat o ședinșă a Camerei pentru a împiedica două voturi decisive în cazurile Ridzi și Udrea. Cum blocăm votul dacă nimic legal nu se mai poate face? Cu sila! Președitele de ședință suspendă lucrările.

Președintele convocă referendumuri pe teme populare în chiar ziua alegerilor la care participă în calitate de candidat. Ar trebui să consulte Parlamentul dar președintele are un stil aparte. La referendumul trecut a citit un text de la tribuna Camerei, a zis că va chema alegătorii la urne și a adăugat – “considerați că v-am consultat”.

În presă, soldații mediatici ai puterii au ajuns să sfideze nu numai bunul simț dar și logica elementară. Guvernul de 10 personaje Boc II, sub spectrul unei moțiuni de cenzură, vrea să-și asume răspunderea pentru legea pensiilor. De ce eludează dezbaterea parlamentară și consultatea cu partenerii sociali? Păi ca să terminam odată cu inegalitățile, zice însuși Boc. Și, ca exemplu, ne spune că legea pentru modificarea pensiilor parlamentarilor este la Parlament de nu știu căte luni și nu se întâmplă nimic. Ai putea să-l și crezi pe domnul Boc dacă n-ai ști că nemernicul ăsta de Parlament, care nu vrea să facă acte de echitate socială, e chiar Parlamentul lui. Are 70% din el. E visul președitelui Băsescu. Tupeu, pur și simplu! Susținătorii acestei formule de guvernare sunt, parcă, spălați pe creier. Boc, firesc, e primul dintre ei.

Spuneam, nu mai văd scopurile. Altele decât realegerea președintelui jucător la limita legii, dansatorului pe sârma ce desparte prerogativa constituțională de ilegal, de penal. Dacă e așa, ceva se petrece, căci președintele echilibrist își sapă propria groapă cu declarații care mai de care mai obraznice, iar recent, și tâmpe. Cu nici două luni înaintea scrutinului pentru Cotroceni, actorul în ecercițiu a apreciat că, de vreme ce legea salarizării unitare în sietemul public nemulțumește pe toată lumea, înseamnă că “e o lege bună”!!!

Dacă Băsescu are impresia că a nemulțumi pe toată lumea e un lucru bun, atunci, probabil, președintele vrea să declanșeze un fenomen de mutație cognitivă, de inversare mentală a noțiunilor de bine și rău. Greu de crezut, câtă vreme cele două concepte sunt apriorisme, vin din străfundurile nostre și sunt imprimate adânc prin procese de socializare îndelungate. Dar o mutație de percepție s-ar putea, totuși, petrece. Și anume transformarea sintagmei “președinte jucător” în cea de “președinte dobitoc”. Altfel nu văd, câtă vreme crede că e bine să ne fie rău, să nu mai trăim bine. O socializare în acest din urmă sens există, are o istorie. Un moment de aur al întregului proces a fost poza de familie a guvernului Boc I, în care primul ministru s-a ridicat pe vârfurile picioarelor ca să câștige 5 cm în sus. Preferatul președintelui, pe atunci jucător, a replicat penibil că își dezmorțea gleznele! Așa președinte – așa premier.

Mutații perverse îmi susură în ureche că această combinație magnifică, această sinteză interpersonală incredibilă s-ar putea numi “Președinte DobiBoc”. Ar desemna suficient de concret atât realitatea incumbării cvasitotale a primului ministru în voința suverană a președintelui, cât și calitatea morală și profesională a acestei guvernări, marcate de cele mai neverosimile dintre situații.

Advertisements

Written by odojak

October 7, 2009 at 2:17 pm

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. ca romania, de vreo 20 de ani incoace, este condusa prost – uneori foarte prost- nu constituie nicio noutate. insa cred ca sunt utile cateva precizari, cat mai punctuale:
  1. trecand peste populismul si strategiile electorale de rigoare – intalnite si la presed. basescu, si la dl geoana sau antonescu – in legatura cu referendumul pt parlamentul unicameral, in constitutie este clar specificat faptul ca „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.” enough said. nu este nevoie de avizul parlamentului pentru referendum, doar de consultarea sa. nu dezbat aici utilitatea unui parlament unicameral, asta e alta problema.
  2. semi-guvernul boc 2 nu mai are 70% in Parlament si sunt sanse mari sa cada la viitoarea motiune de cenzura. insa oricum am lua-o, legea pensiilor este necesara, in conditiile in care am ajuns o tara de pensionati. de ce? politica tuturor guvernelor de pana acum.
  3. iar in privinta demiterii dlui nica, nu era necesara. totusi, un min de interne nu poate face afirmatii de o asemenea gravitate fara acoperire. in calitate de cetateni obisnuiti putem presupune orice si elabora scenarii, dar ca sef al unui minister cheie dl nica era dator sa fie ceva mai rezervat si responsabil in guvernare. oricum, psd era demult in opozitie, intr-o forma sau alta. coalitia asta nu avea viitor inca din momentul conceperii
  nu sunt nici pro, nici anti-basescu, cu atat mai mult pro sau anti pdl, incerc sa judec la rece fiecare situatie si performanta a oamenilor politici. si nu vad niciunul care sa merite aplauze sau condamnari exclusive

  Camil Stoenescu

  October 9, 2009 at 12:20 pm

  • 1. Corect, cu mențiunea că președintele ar putea să consulte Parlamentul pentru organizarea unui referendum fără să fie impertinent, sfidător – “considerați că v-am consultat”! Ar fi putut să organizeze acest referendum pentru reducerea numărului de parlamentari în orice altă zi. Nu, el vrea în ziua alegerilor prezidențiale. E un tertip care sfidează capacitatea de judecată a oamenilor zdraveni la cap. E o afacere de natură să-i ridice cota. Pe cine păcălim? Nu pricepem doar dacă nu vrem să pricepem.
   2. Boc nu mai are Parlamentul. Corect. Dar l-avut de la începutul anului și până azi. Cam 9 luni. Și, totuși, nu a modificat pensiile speciale. De ce? Asta era ideea – că acuză ticăloșii pe care chiar el putea să le oprească dar nu a făcut-o.
   3. Ce înseamnă grav? Ce înseamnă acoperire? Nica a spus că nu mai sunt autocare. Băsescu a spus că mai sunt. A numărat cineva autocarele ca să putem da dreptate unuia dintre ei. Nicidecum. Nu putem decăt să credem ce vrem. Asta e și ideea – ca fiecare să-l poată crede pe al lui. Nu-l demite nimeni pe Berceanu, ale cărui trenuri sar de pe șine și numai un miracol a făcut să nu avem o catastrofă, dar îl dau afară pe Nica. E absurd. Iar eu accept orice absurditate cu condiția de a nu-mi fi vândută drept o realitate logică.

   odojak

   October 9, 2009 at 4:41 pm

   • 1. ei, sa nu incurcam merele cu perele. da, evident, e o strategie electorala a lui basescu, asa cum au avut pana acum nu stiu cati alti politicieni. nu descoperim acum roata. arata-mi un singur politician moral in romania
    2. legea salarizarii unitare, de bine, de rau, a fost conceputa si promulgata. pensiile speciale nu se modifica din motivele cunoscute – clientela politica, interese, frici electorale samd. ale tuturor. pana acum o saptaman, parca 2 partide formau guvernul, nu?
    3. grav inseamna cand un ministru vorbeste si nu are dovezi; asta creeaza psihoze si neincredere. dl nica nu a prezentat nimic palpabil in sprijinul afirmatiilor sale, infirmate de altfel si de ziaristi (vezi relatarile din ziare). cand afirmi ceva, trebuie sa dovedesti ca e adevarat. in dreptul anglo-saxon asta se cheama burden of proof, si cade in sarcina acuzarii, nu apararii. dl nica acuza, voalat, dar doar din cuvinte. consecinta fireasca a venit.
    nu sunt constructive standardele duble cand vrem sa judecam o situatie. si nici gasirea de tapi ispasitori. vina pentru situatia actuala o poarta intreaga clasa politica, de dupa 1989. iar pe asta n-as scos-o basescu din buzunar.

    Camil Stoenescu

    October 9, 2009 at 9:53 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: