COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Scump, tată, scump și cu tupeu!

with 6 comments

Un amic îmi spunea recent că pedeliștii cer 20% din orice afacere facilitează. Foame mare, este? Ei bine, se pare că, odată cu criza, prețurile au crescut.

Așa traduc eu cele 30 de procente deținute de Mircea Băsescu într-o firmă care se ocupă de armament și care are, evident, nevoie de înaltul patronaj prezidențial, ca șef al CSAT. Atâta e șpaga lui Băse, taxată prin frate’său, pentru a sprijini diverse proiecte cu valori foarte mari. Dacă mai adăugăm aici și procentul de 5% al fiicei directorului de înzestrare militară din ministerul Economiei, și ea acționar în aceeași firmă, constatăm că parandărătul e și mai mare.

Avem aici două tipuri de acționari. Cei direcți, care se ocupă cu adevărat de afacerea cu pricina și cei indirecți, prin intermediul cărora își iau șpaga sprijinitorii din interiorul administrației.

Care va să zică, dacă vreți să faceți o afacere cu statul, ăsta e mecanismul și cam atâta e șpaga – între 20% și 35%, în funcție de rangul și numărul oficialilor implicați.

Acuma, în afară de faptul că sub guvernarea pedelistă a crescut șpaga rau de tot, și metodele au devenit mai brute, mai nesimțite. Cu o atitudine de grupare mafiotă omnipotentă, actorii acestei afaceri nici măcar nu se mai feresc. Băsescu și l-a pus pe frate’său iar directorul de înzestrare și-a pus fiica! Ambii apar în acte cu numele lor!

Dacă cineva a crezut că Monica Ridzi a atins culmea impertinenței s-a înșelat. A apărut Elena Udrea – “domnule secretar de stat, chemați liftul”. Dar “Stăpâna Croșetelor” nu a stat în top decât o singură zi. Băsescu a depășit-o de departe, punând la cale un parandărăt de 30%.

– Rezolvi, rezolvi dar noi cum îți dăm banii, sefu’?
– Păi facem o firmă și pun și eu acolo un acționar.
– Pe cine?
– Ei, pe cine… pe fratimiu, că nu mai am încredere în nimeni.
– Și dacă ne află?..
– Dacă ne află, nu ne cunoaștem.
– Cum, nu te cunoști cu propriul frate?
– Cam așa.

Written by odojak

August 21, 2009 at 5:16 pm

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. De data asta mergea “Scump, frate!”

  pushthebutton

  August 22, 2009 at 12:56 am

 2. Poate sa fie corect ce spui, doar ca uiti o chestie. Firma respectiva nu ar fi trebuit sa faca ea comert cu armament, cel mult lobby pentru alte firme care s-ar fi ocupat cu asta. Asadar cei 30 la suta nu sunt 30% din valoarea comertului ci, cel mult, din comisionul de consiliere. Baieti destepti, da. Comisionul e totusi mai mic.

  nashu_mare

  August 22, 2009 at 8:52 pm

  • Este absolut real. Comisioanele percepute în astfel de cazuri sunt, de obicei, exprimate în procente din valoarea tranzacției. Dar 30% din aceste comisioane nu înseamnă bani puțini. Din contra. La cifrele vehiculate în apărare, acest procent poate atinge milioane. Și, pentru Dumnezeu, e un blat, o șpagă. Despre ce vorbim? Ce ar trebui să facem? Să ne consolăm cu ideea că avem um președinte șpăgar care se mulțumește cu 30% dintr-un contract de consultanță soldat cu achiziții de sute de milioane de euro? Sărmanul! Ce modest!.. Chiar și în cazul în care banii ar fi fost pentru Mircea Băsescu (ceea ce nu cred nici picat cu ceară) tot ar fi fost scandalos. Ce facem aici? Acceptăm ca rubedeniile prezidențiale să perceapă taxă de protecție, vamă de șmecher? 30% ori “tot a treia parte”, în alte vremuri se numea tribut!

   odojak

   August 22, 2009 at 11:02 pm

   • Nu, inseamna doar ca nu ai inteles cazul. Atat.

    Altfel, acolo ar fi putut fi orice. Dar nu a fost nimic. Nu stim despre ce sume se vorbeste sau despre ce actiuni era vorba. Putem doar specula, fiecare dupa propria paranoie. In general, lobbyul e o actiune care se poarta la acest nivel, nu e ceva specific romanesc si nici nu este in principiu o “taxa de smecher”.

    PS: 30% din incasari iei atunci cand esti si administrator si controlezi profiturile. Altfel, daca afacerea ar fi fost controlata ca taxa de protectie de catre rubedeniile prezidentiale, respectivele rubedenii ar fi avut mai mult de 30%. Mai degraba a fost cooptat ca are “brand” si pentru a da bine.

    nashu_mare

    August 22, 2009 at 11:26 pm

 3. Așa este. Nu am înțeles eu. E o treabă cu bani cât de semințe, plină de specialiști care nu pot dormi de corecta înzestrare a armatei patriei. Ce nu face omul pentru patrie! Procentele alea sunt așa… să nu zică lumea că, lucrând gratis, au cine știe ce interes. Mai că-mi pare rău că nu au derlulat afaceri prin firma asta că tare bune ar mai fi fost pentru tărișoara noastră. Dar, nu-i nimic. Sunt convins că găsesc ei altă cale de a încasa infimele procente, chiar dacă apar tot felul de maimuțoi care să speculeze aberații.

  odojak

  August 23, 2009 at 11:05 am

 4. Stai linistit ca, daca trebuie sa se incaseze bani, se incaseaza fara sa afle presa. Vanzatorul stie cum sa procedeze. Si nu in adunari cu multa lume (adica multi concurenti), cum sunt targurile si expozitiile.

  nashu_mare

  August 23, 2009 at 12:35 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: