COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Probleme de democrație

leave a comment »

Îmi pare că începem să avem reale probleme de democrație.

Conflictele ideologice au făcut loc aroganțelor și mitocăniilor. Nimeni nu mai ține cont de stânga ori dreapta într-o țară in care sorgintea politică începe să conteze puțin spre deloc. Nu mai știm cum arată o argumentație în contradictoriu pe marginea unui proiect important. Opoziția și presa au renunțat să ia la scărpinat cine știe ce proiect de lege ori ordonanță pentru că pur și simplu alte lucruri, mult mai grave, le consumă energia, coperțile și timpul de emisie. Paznicilor democrației nu le mai e suficientă uniforma cu care altădată impuneau un oarecare respect. Nu! Azi trebuie arme cu calibru mare!

Cum să clamezi democrația când:

Ai un ministru al tineretului, Ridzi – ea, care nu poate justifica de ce a cheltuit peste o jumătate de milion de euro pe niște “manifestări” care – minune – se dovedește a fi fost plătite de altcineva! Deci, unde sunt banii? Păi au fost dați, potrivit contractului, unei firme de apartament. Bine, dar a fost dați pentru ceva ce s-a dovedit acoperit de alții. …liniște! Și mai sunt și niște bani dați de minister tot pentru manifestări tineret-sportive în teritoriu, dar pentru aceleași manifestari, în exact același teritoru, ai mai dat odata bani unei firme private, tot de apartament. Culmea, de același apartament și același patron. Care va să zică ai plătit de două ori același lucru. …liniște…ori sfidare! Luați-o cum vreți.

Ai un deputat ca Boureanu care are dosar penal dar participă, fără mandat din partea partidului, la lucrările comisiei parlamentare care o anchetează pe doamna ministru Ridzi. Boureanu s-a mulțumit pentru început să se adreseze șefei comisiei cu apelativul: “domnișorică’, pentru ca, a doua zi, sa-l facă ” chiar prost” pe unul dintre colegii din partea partidului partener la guvernare. În pofida tuturor evidențelor și chiar împotriva trendului general din partidul său, potrivit căruia Ridzi prea a acaparat agenda publică și ar trebui, pană la urmă, lăsată din brațe, domnul… ori să spunem băiețașul, inberbul Boureanu continuă să declare că doamna ministru nu are de ce să-și dea demisia. Nesimțirea a fost, de altfel, întărită de primul ministru Boc, care (regret, dar nu pot face nimic – așa-l cheamă) a declarat că așteaptă finalizarea cercetărilor. Pentru cine are dubii, cercetările se fac de Parchet iar pentru cine nu știe, procurorii sunt ai lui Băsescu. Băsescu e un băiat ori băiețaș (scuze, așa ne-a obișnuit domnul Boureanu) care are o fată mică și semianalfabetă, parlamentar european, care se va supăra dacă Monica va cădea. – Tataaaa, Monica e prietena meaaaaa. dacă pățește cevaaa mă supăr rău de tot, să știiiiii!

Ai un deputat ca Sever Voinescu – cel mai elocvent exemplu de cameleonism. Priviți pe Sever Voinescu și veți vedea în ce este capabilă politica să schimbe un om talentat și cu mintea altădată întreagă. Când, în de acum celebra comisie Ridzi, Octavian Belu a întrebat de ce a cheltuit doamna ministru o juma’ de milion de Euro pe cântări la mare, în timp ce spotrul românesc suferă grav din lipsă de bani, Sever Voinescu a elucubrat: și ăștia erau banii cu care scoteam sportul din criză? Înregimentarea politică nu spală mintea – pur și simplu o murează în disciplină de partid! Bietul Sever! Mă întreb, cum o dormi noaptea? Nu! Nu cred că are mustrări de conștiință. Cred că nu doarme pentru că nu s-a lămurit până acum dacă partidul l-a luat pentru că e el frumos și deștept ori pentru că, ziarist bun fiind, are, cum ar spune șefii lui – Blaga, Boc, Băsescu și Berceanu, “vorbe în gură”. Versiunea a doua, mon cher, versiune a doua! Frate Sever, salvează-te dacă mai poți!

Ai un ministru al finanțelor care în plină criză financiară acordă prime de vacanță de 13 milioane de Euro. Cui? Păi celor din administrația financiară a țărișoarei ăsteia. Adică ălora cere te sfidează de după ghișee. Ălora care te umilesc atunci când tu, umilit deja, stai la cozi să plătești taxe! Așa ceva numai la noi se poate! Ce e interesant, este că ministrul, numai în ultima clipă și încolțit de toată lumea, a spus de ce a dat primele. Pentru că funcționarii publici au dat statul în judecată și au câștigat! Primele li se cuveneau prin Contractul Colectiv de Munca. Ministrul ascundea acest fapt deoarece, cine știe, poate mai dau și alți fraieri statul în judecată și unde o să ajungem… Comportament de lichea! Oamenii au drepturi dar, cine e deștept le obține, cine e fraier… e fraier și lasă-l așa, să moară de foame! Ministrul nostru! Nu mai pricep cine suntem noi!

Ai un ministru al agriculturii care, în timp ce premierul Boc bate câmpii cu strângerea curelei, el acordă salariaților din minister sporuri de 80% de la începutul anului. După formula – cine are buget dă, cine nu, nu dă! Culmea e că profesorii, care au o lege de majorare a salariilor promulgată de președinte, nu au primit nimic. Statul nu-și respectă propriile legi. Nici majorări de sporuri, nici prime, nimic. Ba chiar, în noua lege a salarizării au fost plasați mai jos decât negociaseră cu ministerul Muncii. Asemuirea dascălilor de liceu cu plutonierii de intendență care numără izmene a intrigat pe toată lumea. Ei bine, se pare că nu vor scăpa de includerea în aceeași plajă salarială. Trei luni de negocieri reduse la zero!

Ai un primar la Petroșani, Ridzi – el, și un ministru la turism, doamna Udrea, care vor să finanțeze un megalomanic proiect turistic de peste 80 de milioane de Euro. Unde? Păi la Petroșani! – cum ajungem, unde dormim și ce mâncăm la Petroșani? Detalii! Ne legăm de amănunte, este? Petroșani – o nouă Elveție! Aberații! Ați fost recent la Petroșani? E o catastrofă de oraș muncitoresc plin de oameni cenușii, care merg pe străzi cenușii, trăiesc în blocuri mici și cenușii dar au într-un sens giratoriu un avion AN2 scos din uz. Se pare că l-a adus un oarecare Violin, om de casă, de casa lui Ridzi, care ar fi implicat și în afacerea gondolei minune. Deja a încasat mai multe miliarde pentru studiu de fezabilitate. Nici avionul nu l-ar fi adus gratis. Păi ce treabă are cu banii primaria lui Ridzi? Să aducă avioane în giratorii! Deh! L-a votat lumea!

Ai un Don’ Costel, posesor de dosar penal pentru sechestrare de persoane și infracțiuni cu violență, dar ales consilier local prin Oltenia și candidat la Senat din partea partidului prezidențial. Cică l-a costat cam un milion. Noroc ca n-a câștigat!

Ai un deputat portocaliu care la alegerile locale umbla prin sate cu un Logan echipat cu… bâtă!

Ai o Poliție vitează când bate cu picioarele un om legat cu mânile la spate (cazul Preda, de la Mall), ori când Ciocan arestează personal (ditamai generalul) doua bucătărese de cantină care au șterpelit două copane și total slugarnică atunci când iși prinde degetele în portierele potentaților contravenienți (cazul Copos – 202 Km/ora)….

…………..

Asta nu e democrație.

Democrația presupune și renunțarea din partea cetățenilor la o sumă din drepturile lor individuale în favoarea unei grupări colective de guvernare, administrare a trebilor publice. Ei vor munci pentru cele necesare tuturor cum sunt drumurile, apărarea, ordinea publică… Pentru ca ei să poată administra noi plătim taxe. Așa stau lucrurile într-o democtrație. Dar mai e un model. Cel mafiot. În care oamenii plătesc taxe de pomană sau ca să mai aibă magazinul și casa întregi ori familia în viață. Taxatorul nu face nimic pentru comunitate.

Noi nu plătim taxe la stat! Noi, în România, plătim taxă de protecție! Nu plătești, n-ai decăt să pleci. Și mulți pleacă! Și eu vreau să plec!

Written by odojak

July 3, 2009 at 7:38 pm

Posted in De-a valma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: