COMPLEXUL OTOPENI

Traian Băsescu – "considerați că v-am consultat"!

Dileme ortoepice

leave a comment »

Cum se pronunță corect – România profundă, România coruptă sau România profund coruptă? Păi, să vedem…

Astăzi a apărut Barometrul Global al Corupției 2009 realizat de Transparency International. Potrivit acestui sondaj “…țărișoara noastră, Româniiiiaaaaa” este de trei ori mai coruptă decât media din țările Uniunii Europene. Iată:

coruptie

Nici o surpriză.

Acum, iată clasamentul breslelor în funcție de frecvența șpăgii:

mita

Aici am obiecții. Cred, sincer, că Justiția ocupă un nemeritat loc trei în acest clasament. Ar fi trebuit să fie prima. De ce? Pentru că, din căte știu eu, Justitia este cea care trebuie sa bage corupții după gratii. Unde sunt toți corupții din spatele acestor procente? Ce mai fac? Ce mai gândesc? Cum că dacă pun mânuța la cașcaval, n-au scăpare? Că vine imediat Poliția și îi arestează? Că Procuratura va face urgent un dosar beton iar judecătorul îi va condamna fară să clipească? Așa ceva se petrece prin creierele corupților romăni?.. Sau cred cu toții că pot fura fără probleme și, totuși, daca apar necazuri, cine știe din ce eroare, atunci dau o șpagă la polițist (să nu vadă) sau la procuror (să dea NUP) ori la judecător pentru o binemeritată achitare?..

Deci, unde sunt toți corupții din spatele acestor procente? Să privim încă o dată rezultatele. Ce înseamnă cei 8%? Înseamna că din 100 de oameni 8 au dat șpagă în justiție. Dar asta nu înseamnă că exact atât de coruptă este Justiția! Dintre cei 100 de oameni întrebați, cei mai mulți nu au bifat Justiția pentru simplul motiv că nu au avut de a face cu ea. Acum, să schimbăm întrebarea. Din 100 de oameni care sunt sau au fost implicați în procese, câți au dat șpagă?.. Parcă miros alt rezultat.

Ce spuneam? Aha!.. Cum se pronunță corect?..

Written by odojak

June 4, 2009 at 1:35 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: